Toegangscontrole in het bloed

07-10-2014

De wereld van toegangscontrole verandert sterk de laatste jaren. Niet alleen toenemende eisen van de overheden speelt hierin een belangrijke rol. Ook toenemende creativiteit van fraudeurs rondom moderne technieken. Hitachi speelt in op deze trend.

In Engeland en Polen werken banken al met hypermoderne scanapparatuur die het bloedvatpatroon in de vinger leest om de identiteit van de klant vast te stellen. Nederlandse banken maken er voorlopig echter nog geen haast mee. De bloedvattechniek is een vorm biometrische beveiliging. Even accuraat als de irisscan maar veel goedkoper, veiliger dan vingerafdrukken en teglijk letterlijk een stuk handiger dan pinnen met een plastic bankpas. In de VS wordt de techniek al gebruikt in atoomenergiecentrales en biohazard-fabrieken.

In Europa loopt Polen voorop in de toepassing van de techniek. Dit jaar worden er al 2000 nieuwe pin- en betaalautomaten in supermarkten uitgerust met de vingerscan. Polen is het eerste land in Europa waar banken de techniek hebben onarmd.

De bloedvatscanner van Hitachi werkt met ‘bijna-infrarood licht’ afkomstig van een LED dat door de huid van de vinger heen schijnt en het patroon van de bloedvaten leest door het oplichten van hemoglobine in het bloed, de scanner merkt een schaduwpatroon van de bloedvaten op. Dit bloedvatenpatroon is uniek voor ieder individu en blijft heel het leven gelijk. De bloedvatlezer is ook veiliger dan de vingerafdruklezer omdat het niet werkt met een afgehakte vinger. Daarnaast ondervind het systeem geen problemen als er kleine sneetjes in de vinger zitten. Misschien leguber maar noodzakelijk in een tijd waar hedendaagse technieken simpelweg tekort schieten, denk bijvoorbeeld aan phising van bankgegevens. De prijs van een enkele Hitachi lezer ligt rond $380,-.

De toekomst van securitymanagement belooft dus vol verassingen te zitten. Hou de website en Facebookpagina van IQ-Pass in de gaten, de komende weken nemen we u mee in de wereld van voortdurende innovatie rondom toegangscontrole.

Recente berichten

Kennisdag AVG bij toegangsregistratie 16 oktober

Op woensdag 16 oktober organiseert IQ-Pass een kennisdag bij het OpenIJ. Tijdens deze dag geven wij u aan de hand van praktijkvoorbeelden antwoorden...

Lees verder

IQ-Pass verzorgt 'crew access control' Tomorrowland

Met bijna 200.000 bezoekers is Tomorrowland in het Belgische Boom een van de grootste outdoor dance-evenementen ter wereld. In 2017 wordt het evenement gehouden...

Lees verder