De wet arbeid vreemdelingen in de bouw.

Werk jij op jouw (bouw)project of turnaround met contractors uit het buitenland? Dan is een goede identiteitscontrole op nationaliteit en benodigde vergunningen noodzakelijk. Met een gedegen contractor registratie weet je zeker dat je voldoet aan de inspecties van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Hoe dit zit? Otto legt het je uit.

wet arbeid vreemdelingen bouw

Vrije arbeidsmarkt

Mensen met een nationaliteit van één van de landen van de Europese Economische Ruimte of uit Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen komen zijn vrij om, zonder verdere vergunningen, in Nederland te mogen werken. We noemen dit de vrije arbeidsmarkt. Ook voor de grote groepen vluchtelingen uit Oekraïne geldt dat zij, nadat hun werkgever hen heeft aangemeld bij het UWV, vrij mogen werken in Nederland.

Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV)

Contractors buiten deze groep moeten voldoen aan de Wet Arbeid Vreemdelingen. Zij mogen alleen met een geldige vergunning werken in Nederland. Denk aan de tewerkstellingsvergunning (TWV) of de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GWA).

Hebben jouw contractors geen van de benodigde vergunningen, dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie hoge boetes opleggen vanaf €8.000,- per illegaal tewerkgestelde werknemer. Als leidinggevende loop je hierbij nog eens een extra risico op een persoonlijke boete van €6.000,-.

Belangrijk hierbij is dat de Arbeidsinspectie een ruim werkgeversbegrip aanhoudt. Dit betekent dat niet alleen dat de leidinggevende beboet wordt, maar ook de opdrachtgever die deze leidinggevende inhuurt. Beide zijn volgens de inspectie in overtreding. Het is daarom voor jou als opdrachtgever belangrijk de identiteiten en vergunningen van jouw contractors goed te controleren.  

Toegangscontrole

De software GoWorkforce van IQ-Pass biedt een contractor registratie waarmee je zeker weet dat je aan alle wet- en regelgeving voldoet. Elke contractor moet, op basis van ID-controle en nationaliteit, de juiste vergunningen uploaden in online omgeving. Deze worden automatisch gecheckt op geldigheid en compleetheid. Tot die tijd kan de contractor geen toegang krijgen tot de locatie.

Je creëert hiermee een snellere onboarding, een lager TCO en een veiligere werkomgeving. Zowel prettig voor jou als opdrachtgever als voor je contractors.

Wil je meer weten over dit onderwerp en de oplossingen die IQ-Pass kan bieden om te voldoen aan de Wet Arbeid Vreemdelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

📞 +31 (0)346 – 800 100
✉️  info@iq-pass.com