Toegangscontrole veel in het nieuws

13-10-2014

Twee opmerkelijke nieuwsitems de afgelopen weken waarbij door inefficiënte toegangscontrole grote risico’s zijn ontstaan. Ten eerste de torenhoge boetes voor het grootste cruiseschip ter wereld, de Oasis of the Seas. Ten tweede het bizarre item van Alberto Stegeman bij de Utrechtse rechtbank.

Op de werf van Keppel Verolme in de Botlek zijn diverse overtredingen ontdekt. De eigenaar van het schip kan boetes van enkele tonnen tegemoet zien.

Werknemers hadden geen werkvergunning of werden onderbetaald en vermoedelijk is de arbeidstijdenwet overtreden.

Dat heeft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maandag bevestigd. Het schip Oasis of the Seas werd de afgelopen twee weken grondig gerenoveerd. ”Om het werk uit te voeren zijn honderden mensen ingevlogen”, meldde een woordvoerder van SZW.

”Tijdens de controles die vorige week al plaatsvonden bleken bijvoorbeeld 48 mensen geen geldige tewerkstellingsvergunning te hebben.” Dat komt volgens hem neer op 48 keer een boete van 12.000 euro.

Het tweede opmerkelijke artikel betrof de toegangscontrole in een Nederlandse Rechtbank. Het is SBS6-onderzoeksjournalist Alberto Stegeman gelukt om, ondanks alle verscherpte maatregelen, wapens de rechtbank van Utrecht binnen te smokkelen. Hoe hij dit voor elkaar kreeg, was zondag te zien in een aflevering van Undercover in Nederland.

Na een aantal aanslagen en schietpartijen in en om rechtbanken in de afgelopen jaren, werd de beveiliging ernstig onder de loep genomen. Naast aanmelding en identiteitscontrole worden bezoekers en hun bagage bij de hoofdingang door meerdere apparaten gescand. Ook zijn er beveiligers aanwezig om bezoekers te fouilleren en is er in en om rechtbanken cameratoezicht.

‘Achterdeur wagenwijd open’

‘Maar de achterdeur staat wagenwijd open en daar is geen beveiliger te zien’, zegt Stegeman die eerder beveiligingslekken aantoonde op Schiphol, Paleis Noordeinde en verschillende legerbases. ‘Ik had wapens, of zelfs explosieven, kunnen afgeven aan een wraaklustige bezoeker, achter de strenge beveiliging. Een aanslag plegen in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig.’

Volgens tv-maker Stegeman zit het lek in de zogeheten Rijkspas (een soort persoonlijk toegangsbewijs voor rijksmedewerkers), die ‘voldoet’ aan de hoogste veiligheidseisen. ‘Maar als ik hier binnen kan komen, kunnen veel meer mensen dat.’

IQ-Pass is specialist op het gebied van toegangscontrole en kan door de intelligentie achter deze fysieke barriere efficient controleren op geldigdheid van documenten zoals werkvergunningen of certificeringen voor werkzaamheden.

Recente berichten

Kennisdag AVG bij toegangsregistratie 16 oktober

Op woensdag 16 oktober organiseert IQ-Pass een kennisdag bij het OpenIJ. Tijdens deze dag geven wij u aan de hand van praktijkvoorbeelden antwoorden...

Lees verder

IQ-Pass verzorgt 'crew access control' Tomorrowland

Met bijna 200.000 bezoekers is Tomorrowland in het Belgische Boom een van de grootste outdoor dance-evenementen ter wereld. In 2017 wordt het evenement gehouden...

Lees verder