Telegraaf: “Havens broeinest illegalen”

21-11-2016

Op basis van onderzoek door IQ-Pass publiceerde de Telegraaf onlangs een artikel dat licht werpt op het feit dat in zeehavens grote aantallen buitenlandse arbeiders illegaal aan het werk zijn.

Voor projecten en tijdelijk werk worden in havens vaak goedkope krachten uit het buitenland ingezet. Omdat dit veelal via tussenpersonen gebeurt, is er onvoldoende zicht en controle op geldige documenten zoals paspoorten, diploma’s, verklaring van goed gedrag, werkvergunning en A1-verklaring voor de belasting.

Hoge boetes voor opdrachtgever én (onder)aannemer

Overtredingen kunnen leiden tot hoge boetes. De Inspectie SZW beboet bijvoorbeeld tot 8.000 euro per ingehuurde medewerker bij overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Daarbij wordt, conform de wet ketenaansprakelijkheid, niet alleen de direct inhuurder (vaak een onderaannemer) gestraft, maar ook de partijen daarboven in de keten.

Het onderzoek van IQ-Pass werd uitgevoerd onder 2200 bedrijven. Daaruit bleek dat 40% van ingeschakelde buitenlandse arbeiders niet beschikt over alle benodigde papieren en identiteitsbewijzen om op Nederlandse bodem te mogen werken.

Hoe voorkomt ú boetes en veiligheidsrisico’s?

IQ-Pass ontwikkelt en levert complete end-to-end access control oplossingen waarmee organisaties hun toegangsprocessen snel en efficiënt kunnen inrichten. Ook controle van ID’s en andere benodigde documenten kan daar onderdeel van uitmaken, en zo organisaties behoeden voor hoge boetes en veiligheidsrisico’s.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met IQ-Pass

Recente berichten

Kennisdag AVG bij toegangsregistratie 16 oktober

Op woensdag 16 oktober organiseert IQ-Pass een kennisdag bij het OpenIJ. Tijdens deze dag geven wij u aan de hand van praktijkvoorbeelden antwoorden...

Lees verder

IQ-Pass verzorgt 'crew access control' Tomorrowland

Met bijna 200.000 bezoekers is Tomorrowland in het Belgische Boom een van de grootste outdoor dance-evenementen ter wereld. In 2017 wordt het evenement gehouden...

Lees verder