Lichtveldcamera’s

26-09-2014

In deze derde editie in de serie innovaties voor toegangscontrole bekijken we de cameratechniek verder. Intelligente camera’s spelen op het gebied van toegangscontrole een steeds belangrijkere rol door functies als bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Lytro voegt een belangrijke functie toe aan camera’s. Lytro maakt de speciale lichtveldtechnologie camera’s. De bijzondere camera’s zullen worden getest door onder meer NASA en het Amerikaanse leger. Het bedrijf Lytro heeft tot nu toe twee eigen camera’s uitgebracht die gebruikmaken van lichtveldtechnologie. Dat wil zeggen dat bij elke foto de kleur, intensiteit en richting van iedere lichtstraal wordt opgevangen. Het gevolg is dat de fotograaf achteraf kan scherpstellen waar hij maar wil en bovendien het perspectief van de foto iets kan verplaatsen zodat andere onderdelen zichtbaar zijn. Objext x dat achter object y zit, kan er dan net achter tevoorschijn komen. Lytro probeert op die manier de manier waarop mensen foto’s nemen te veranderen, maar heeft vanwege de beperkte en dure hardware nog geen breed publiek aangetrokken.

NASA en leger

Het bedrijf stelt nu een ontwikkelkit beschikbaar voor derden. Bedrijven die 20.000 dollar per jaar betalen krijgen toegang tot software, hardware (een lens en sensor)  en algoritmes. Lytro belooft alles te blijven updaten. In eerste instantie zullen in ieder geval NASA, het Amerikaanse leger en twee private partijen uit de gezondheidszorg en energiesector van het aanbod gebruikmaken. NASA wil volgens The Verge  de lichtveldcamera de ruimte in sturen en bijvoorbeeld ruimtevoertuigen zoals de Marsrover uitrusten met de camera. Op die manier zouden de beelden van andere planeten achteraf dus nog aan te passen zijn. Het Amerikaanse leger wil de cameratechnologie gebruiken voor nachtzichtapparatuur die zo meer licht op kunnen vangen en bovendien minder wegen dan de apparatuur die soldaten nu bij zich dragen. Of er ook partijen geïnteresseerd zijn in het zelf ontwikkelen van consumentenproducten is niet duidelijk.

IQ-Pass ziet een glansrijke rol voor de camera op het gebied van toegangscontrole en hoopt hem in de toekomst als oplossing aan te kunnen bieden.

Recente berichten

Kennisdag AVG bij toegangsregistratie 16 oktober

Op woensdag 16 oktober organiseert IQ-Pass een kennisdag bij het OpenIJ. Tijdens deze dag geven wij u aan de hand van praktijkvoorbeelden antwoorden...

Lees verder

IQ-Pass verzorgt 'crew access control' Tomorrowland

Met bijna 200.000 bezoekers is Tomorrowland in het Belgische Boom een van de grootste outdoor dance-evenementen ter wereld. In 2017 wordt het evenement gehouden...

Lees verder