De toekomst met Biometrie

22-10-2014

In het vorige artikel over biometrische readers gingen we in op de bloedvatpatroonscanner van Hitachi. De techniek rondom biometrie wordt razendsnel geimplementeerd. Zo ook Mastercard. Mastercard werkt aan een creditcard met ingebouwde vingerafdrukscanner, waarmee het intoetsen van een pincode overbodig moet worden.

Mastercard werkt hiervoor samen met Zwipe, een Noors bedrijf dat de kaart ontwikkelt. De creditcard wordt naar verwachting eind 2015 geïntroduceerd. Of de kaart dan ook daadwerkelijk verkrijgbaar is, is afhankelijk van de bank.

De biometrische gegevens (de vingerafdruk) worden op de kaart zelf opgeslagen, de persoonlijke gegevens worden dus niet opgeslagen op de servers van Mastercard. Met de kaart kan zowel contactloos als met een chip betaald worden.

Het huidige protoype beschikt nog over een batterij, waardoor de kaart wat dikker is dan de normale creditcard. De uiteindelijke versie zal zijn energie krijgen via de betaalterminals en niet via een batterij, waardoor de kaart net zo dun moet worden als een normale betaalpas. Mastercard heeft zich ook verbonden aan Apple Pay, de betaaldienst van Apple. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de vingerafdrukscanner op de iPhone. Apple Pay werd deze week gelanceerd in de VS. Of en wanneer de dienst naar Nederland komt is nog niet bekend.

Bij Biometrie denken de meeste mensen aan gezichtsherkenning of vingerafdrukken. De markt is echter veel breder, neem bijvoorbeeeld Nymi. Een Amerikaans bedrijf heeft een armband ontwikkeld die de hartactiviteit van gebruikers meet en deze vervolgens gebruikt als wachtwoord.

De Bionym moet volgend jaar op de markt komen, stelt ontwikkelaar Karl Martin. De armband, Nymi genaamd, heeft dezelfde werking als een elektrocardiogram (ECG).  Daarmee wordt de activiteit van het hart gemeten. Deze is per persoon uniek.

Door middel van de unieke informatie die de armband bevat als deze om iemands pols zit, is bijvoorbeeld inloggen op een computer of telefoon veel veiliger dan met een ouderwets wachtwoord. Het zou mogelijk kunnen worden om automatisch in te loggen op een computer, als de gebruiker met de Nymi in de buurt komt.

Ook vingerafdrukken zijn uniek, maar het voordeel van sturing door middel van hartactiviteit is dat een ECG niet achterblijft op het scherm van het apparaat waarmee je werkt.. “Doordat de Nymi  zo betrouwbaar is, kan de armband ook worden gebruikt voor betalingen en zelfs als huis- of autosleutel.”

Recente berichten

Kennisdag AVG bij toegangsregistratie 16 oktober

Op woensdag 16 oktober organiseert IQ-Pass een kennisdag bij het OpenIJ. Tijdens deze dag geven wij u aan de hand van praktijkvoorbeelden antwoorden...

Lees verder

IQ-Pass verzorgt 'crew access control' Tomorrowland

Met bijna 200.000 bezoekers is Tomorrowland in het Belgische Boom een van de grootste outdoor dance-evenementen ter wereld. In 2017 wordt het evenement gehouden...

Lees verder