Borussia Dortmund zet tourniquets IQ-Pass in voor crowd management bij risicowedstrijden

31-10-2016

Grote voetbalwedstrijden zijn het ultieme voorbeeld van situaties waarbij in kort tijdsbestek aan grote mensenmassa’s gecontroleerde toegang moet worden verleend. In de bouw van voetbalstadions wordt daar uiteraard rekening mee gehouden, maar soms is het nodig om aanvullende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld bij risicowedstrijden met grote aantallen supporters van de bezoekende partij.

Dit geldt zeker ook voor Borussia Dortmund, de bekende Duitse voetbalclub uit Noordrijn-Westfalen. Het stadion van Borussia Dortmund biedt plaats aan ruim 81.000 bezoekers en is daarmee het grootste voetbalstadion van Duitsland en een van de grootste van Europa.

Met name bij risicowedstrijden heeft Borussia Dortmund een logistieke uitdaging: vele duizenden supporters van het bezoekende team moeten in korte tijd dubbel worden gecontroleerd. Ten eerste dient elke supporter te worden gefouilleerd en ten tweede moet de reguliere controle op het toegangsbewijs worden uitgevoerd.

Dat vereist een flexibel in te zetten uitbreiding op de bestaande toegangsinfrastructuur, die per keer snel kan worden op- en afgebouwd. IQ-Pass leverde die oplossing aan Borussia Dortmund in de vorm van negen van haar XS Tourniquets, voorzien van een aantal specifieke aanpassingen.

foto-borussia

De tourniquets worden bij risicowedstrijden opgezet op enige afstand vóór de reguliere toegangspoorten. In combinatie met aan de tourniquets te koppelen afzettingen wordt zo een sluisfunctie en veilige zone gecreëerd, waardoor de bezoekende gastsupporters in twee etappes kunnen worden gecontroleerd. Iedere tourniquet wordt bediend door een suppoost die met een druk op de knop de volgende supporter kan doorlaten voor de benodigde fouillering. Hierdoor ontstaat een gecontroleerde flow, die nog steeds voldoende doorloopsnelheid biedt om de supporters in een redelijk tijdsbestek naar de tribunes te leiden.

Borussia Dortmund maakt inmiddels naar grote tevredenheid gebruik van deze oplossing die het mogelijk maakt haar toegangsinfrastructuur naar behoefte op te schalen.

Recente berichten

Kennisdag AVG bij toegangsregistratie 16 oktober

Op woensdag 16 oktober organiseert IQ-Pass een kennisdag bij het OpenIJ. Tijdens deze dag geven wij u aan de hand van praktijkvoorbeelden antwoorden...

Lees verder

IQ-Pass verzorgt 'crew access control' Tomorrowland

Met bijna 200.000 bezoekers is Tomorrowland in het Belgische Boom een van de grootste outdoor dance-evenementen ter wereld. In 2017 wordt het evenement gehouden...

Lees verder